Features

Eigenschappen Complianced

Meer over Complianced

Dankzij onze eigen software Complianced is het uitvoeren van een Wwft check nog nooit zo makkelijk geweest. Binnen 30 seconden voert u volledig automatisch een complete Wwft check uit. En dan op een sneller, goedkope en nauwkeurige manier. Maar wat is Complianced precies? Wat kunt u verwachten? En wat zijn de voordelen? Op deze pagina vertellen we u alles over onze professionele screeningstool.

Wettelijke bepalingen

Op grond van de Wwft (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme) bent u als meldingsplichtige onderneming verplicht om uw (potentiële) klant te controleren of hij betrokken kan zijn bij het witwassen van vermogen of terrorismefinanciering. Op basis van artikel 3 Wwft dient de onderneming vooraf een klantonderzoek uit te voeren voordat er een transactie wordt verricht met de klant of er een zakelijke relatie wordt aangegaan. Op grond van artikel 6 en 8 Wwft kan dit klantenonderzoek bestaan uit een vereenvoudigd of verscherpt klantonderzoek. Om te bepalen welk artikel van toepassing is op de (potentiële) klant, dient de onderneming eerst te weten die de klant is. Vervolgens dient u een risicoprofiel aan de klant te koppelen dat hoort bij eenvoudig of verscherpt. 

Klantonderzoek

Het cliëntenonderzoek van de Wwft kent 3 vormen:

  1. Vereenvoudigd cliëntenonderzoek (klanten bij wie een laag risico bestaat
  2. ‘Standaard’ cliëntenonderzoek
  3. Verscherpt cliëntenonderzoek (klanten bij wie een hoog risico bestaat)

Particulieren

In eerste instantie bestaat het klantonderzoek uit het controleren van de natuurlijk persoon tegen de PEP en sanctielijsten. Wanneer de klant op één van deze lijsten staat, dan ben je als onderneming verplicht een verscherpt onderzoek uit te voeren. Daarbij dient u o.b.v. gericht zoeken op bepaalde criteria, in de media te controleren of de klant in kwestie in verband wordt gebracht met witwassen of terrorismefinanciering. 

Rechtspersoon

Wanneer er sprake is van een rechtspersoon dient u eerst te weten wie de natuurlijk persoon is. Hiervoor dient u eerst de Uiteindelijke belanghebbende (UBO) te zoeken. Wanneer de UBO achterhaald is dan is het tijd om de natuurlijk persoon te screenen. Daarbij worden bepaalde branches door de wetgever aangemerkt als hoog risico, waardoor er per definitie een verscherpt klantonderzoek dient plaats te vinden. 

Wwft check uitvoeren in 10 stappen

Stap 1

Bent u Wwft plichtig? (Artikel 1)

Stap 2

Identificeer de cliënt

Stap 3

Verifieer de identiteit van de cliënt

Stap 4

Stel de uiteindelijk belanghebbende (UBO) vast

Stap 5

Uw cliënt wordt geïntroduceerd door een andere instelling

Stap 6

Politiek prominent persoon (PEP)

Stap 7

Risicoclassificatie

Stap 8

Review uw cliënten en monitor de transacties

Stap 9

Beoordeling ongebruikelijke transactie

Stap 10

Meldplicht

Alle wettelijke vereisten in één platform: Complianced

Een klantonderzoek brengt veel werk en tijd met zich mee. Om alle stappen van het klantonderzoek te doorlopen dient u handmatig onderzoek uit te voeren. Daarbij heeft u kennis nodig om te bepalen hoe u een screening uitvoert en wanneer er sprake is van een hoger risico. Gemiddeld kost een ongeveer een uur per persoon om enkel alle informatie op een rijtje te kregen. Het is dus een intensief traject. Met Complianced is dit echter verleden tijd. Binnen 30 seconden en geheel automatisch screent u uw klant op een snelle en nauwkeurige manier. 

Wat koopt u als klant?

U kunt Complianced zien als een persoon met kennis van de Wwft die de klantonderzoeken voor u uitvoert op grond van de wettelijke vereisten. Echter is het niet een persoon, maar een volledig geautomatiseerd systeem. Het voordeel hiervan is dat Complianced de onderzoeken sneller, goedkoper en nauwkeuriger doet dan een persoon. Onderaan de streep bent u als ondernemer zelf eindverantwoordelijk om te voldoen aan de Wwft. Met Complianced maakt u dit traject een stuk sneller en makkelijker. 

Voordelen

Voordelen Complianced

2 gratis checks?

Het voldoen aan de Wwft kan aardig wat tijd in beslag nemen voor u als ondernemer. Gelukkig kunt u m.b.v. Complianced het voldoen aan de Wwft volledig automatiseren. Zo kunt u zich weer volledig focussen op uw core business. Wilt u onze software eerst eens uitproberen? Dat kan! Vraag nu 2 gratis Wwft checks aan. Geheel vrijblijvend en gratis. Dat garanderen wij u. Heeft u vragen? Neem dan contact op en we helpen u verder.